Ajanvaraus
02 633 1811
ma-to 9-17 ja pe 9-16
Nettiajanvaraus
KALEVANPUISTO 54
28120 PORI
katso kartalta

 

Kirurgia

Eläinlääkäriasemalla suoritetaan päivittäin erilaisia lemmikkieläinten kirurgisia toimenpiteitä.

Perustoimenpiteiden (kastraatio, piilokivesleikkaukset, sterilisaatio) lisäksi tehdään myös paljon muita pehmytosakirurgisia toimenpiteitä kuten
-kasvainkirurgia (ihokasvaimet, maitorauhaskasvaimet jne.)
-anaalirauhasten poisto, anaaliadenomien poisto
-tyräleikkaukset (napa-, nivus-,väliliha- ja palleatyrä)
-ruoansulatuskanavan leikkaukset (vierasesine/suolitukos, mahalaukun kiertymä)
-pernan poisto
-virtsatiekirurgia (munuaisen poisto, virtsakivileikkaus ja tarvittaessa koiran virtsaputken avanne tai kissan virtsaputkiavanne/penisamputaatio),
-silmäkirurgia (luomikasvain, kirsikkasilmä, luomikiertymät, silmän poisto)
-BOAS-kirurgia (sierainten avarrus, kitalaen lyhennys)
 
Lisäksi teemme joitakin kissojen ja pienten koirien ortopedisia leikkauksia 
-alle 15 kg koiran ja kissan eturistisiderepeämä ekstrakapsulaaritekniikalla 
-reisiluunpään poisto
-lieväasteinen patellaluksaatio pienillä koirilla 
-pentukoiran sääriluunharjanteen repeämismurtuma 
-kissan pitkien luiden ei-pirstaleinen murtuma
-varvas-, raaja-  ja häntäamputaatio
-takajalan varpaiden pinnallisen koukistajajänteen sijoiltaanmeno
 

Operaation vaativuus ja kesto saattavat vaihdella verrattain paljonkin. Pieniä toimenpiteitä voidaan suorittaa rauhoitusaineita käyttäen. Rauhoitteesta riippuen aineen vaikutus voidaan kumota vasta-aineella. Tällöin eläin pääsee jo heti operaation jälkeen lähtemään omin jaloin kotiin. Toisinaan on syytä jättää eläin rauhoitusaineen vaikutuksen alaiseksi, jolloin sen on annettava herätä rauhassa kotona omia aikojaan.

Suuremmissa leikkauksissa käytetään kirurgista anestesiaa. Eläin tuodaan vastaanotolle 10–12 tunnin paaston jälkeen. Esilääkityksen alettua vaikuttaa lemmikki saa jäädä "sisälle" leikkausosastolle, sillä toimenpiteeseen heräämisineen saattaa kulua useampi tunti.
 
Pieneläinhoitajat valmistelevat leikkausalueen operaatiota varten – karvat ajetaan leikkausalueelta ja iho desinfioidaan. Sen jälkeen potilas saa lyhytvaikutteisen anestesia-aineen suoraan suoneen. Tässä yhteydessä eläin myös intuboidaan, eli henkitorveen työnnetään putki, jonka kautta lemmikki hengittää anestesiakaasuja läpi leikkauksen.
 

Leikkaus nukutuksessa

Anestesian tasoa ja kehon toimintoja seurataan huolellisesti koko leikkauksen ajan. Anestesiaa valvoo pieneläinhoitaja apunaan anestesianseurantalaite (veren happikylläisyys, sisään- ja uloshengitysilman hiilidioksidiosapaine, sydänkäyrä ja syke, hengitysfrekvenssi, verenpaine ja ruumiinlämpö).
 
Kun leikkaus on ohi ja haava-alue sidottu tai hoidettu muuten, siirretään eläin heräämöön tarkkailtavaksi ja heräilemään. Anestesian jälkeen lemmikki on valmis lähtemään kotiin vasta, kun herääminen on sopivassa vaiheessa ja on varmistuttu sen ongelmattomuudesta.
 
 

Leikkauksen jälkeen

Kotiin lähtiessä on hyvä muistaa, että nukutuksesta toipuvan eläimen ruumiinlämpö on tavallista matalampi. Autoon kannattaa jo varata lämmin huopa mukaan, ja kotona on hyvä sijoittaa eläin kuivaan, lämpimään, vedottomaan ja meluttomaan paikkaan. Lemmikki asetetaan kyljelleen ja sen kieli saa mielellään roikkua ulkona suupielestä, jotta hengitystiet pysyvät auki.
 
Anestesiasta herätessään eläin ei vielä hallitse itseään, joten se saattaa liikehtiä holtittomasti varsinkin teräviä voimakkaita ääniä kuullessaan. Eläimeltä saattaa myös karkailla tahattomasti virtsaa sisätiloihin. Älä jätä lemmikkiäsi yksin ennen kuin olet varma, ettei se vahingoita itseään. Noudata eläinlääkärin antamia jatkohoito-ohjeita.
 
Herääminen rauhoituksesta tai anestesiasta samoin kuin kirurgisista toimenpiteistä toipuminen on yksilöllistä. Saatte eläinlääkäriltä ja pieneläinhoitajilta tarkat hoito-ohjeet kotiin. Samalla voitte keskustella rauhoitteisiin ja anestesiaan liittyvistä toipumisajoista sekä dopingvaroajoista.